Lumbale klachten bij sporters

Door Marco Pallencaoe

5/5

Beoefend  jouw patiënt een sport of  is hij of zij een topsporter? Heeft hij of zij een functionele instabiliteit van de lumbale wervelkolom? Vraag je af of je (top)sporters op dezelfde manier kunt behandelen als een ‘normale’ patiënt. Wil je weten of lage rugklachten vaker voorkomen bij (top)sporters en welke (externe)invloeden invloed kunnen hebben op klachten bij (top)sporters? Dan is deze cursus interessant voor jou. 

De cursus ‘Functionele instabiliteit van de lumbale wervelkolom bij (top)sporters: hoe te behandelen van behandelbank naar gym’ is opgebouwd uit 2 delen waarin je leert hoe je jouw sporter behandeld ‘van de behandelbank naar de gym’. 

Deel 1: theoretische kennis, fysiotherapeutische diagnostiek en diagnostisch proces. 


In deel 1 wordt antwoord op gegeven op de vragen die hierboven genoemd zijn. We bespreken overeenkomsten en verschillen tussen de ‘normale’ patiënt (in de eerstelijns praktijk) en (top)sporters met functionele lumbale instabiliteit klachten.

Ook hebben we het over andere invloeden vanuit het bewegingsapparaat die weer van invloed kunnen zijn op de lumbale klachten. Via het verschillende testen maken we een stap naar het functioneel testen van ‘core stability’.

Natuurlijk is de achtergrondinformatie evidence bases en voer je het diagnostisch proces ook zelf fysiek uit. Reflectie op het klinisch redeneerproces heeft hierin een plaats.

Deel 2: Behandeling en training.

Deel 2 gaat over verschillende behandeltechnieken en oefenvormen die een fysiotherapeut kan toepassen bij deze klachten bij de sporter.

Op een, op evidence based, musculoskeletale manier kijk je naar de behandeling van functionele instabiliteit klachten van de lumbale wervelkolom bij sporters en topsporters.

Je leert de klachten op een onderbouwde, systematische- en individueel gerichte manier te behandelen. Vanaf de (Hands-on) behandeling op de behandelbank tot (sport)specifieke core oefeningen in de gym.

Cursusprijs:

€275,-

Deze cursus is inclusief:

Cursusdetails:

Over de trainer:

Harry Pijnappel

Fysiotherapeut en Heilpraktiker (sekt) en door de IFDMO geautoriseerd FDM instructeur. Sinds 1995 eigenaar van een eerstelijns praktijk in Duitsland. Naast specialisaties binnen de sport- en kinderfysiotherapie werkt hij sinds 1999 met elastische tapes. Sinds 2002 geeft hij cursussen in heel Europa en Midden-Oosten. In 2006 verscheen zijn eerste boek over het „Medical Taping Concept”, wat later vertaald is in 9 andere talen. Sinds 2013 geeft hij cursussen in Nederland voor de IFDMO. Voor de FDM heeft hij het praktijkboek (2016) naar het Nederlands vertaald. Harry heeft enkele publicaties op zijn naam staan.