Fasciaal Distorsie Model 1 (FDM 1)

Door Harry Pijnappel

5/5

Als fysiotherapeut ben je op zoek naar cursussen die direct invloed hebben op de kwaliteit van je behandeling. Een behandelmethode die nieuw is en waarmee je naast je patiënten ook je collega’s versteld doet staan. Je hebt hem gevonden!

Patiënten beschrijven hun klachten door ze aan te wijzen. Deze beschrijving wordt vaak niet begrepen door artsen en therapeuten. Het Fasciaal Distorsie Model ofwel de „manuele therapie volgens Typaldos“ is een model waarbij de behandeltechnieken op een eenvoudigere manier worden gekoppeld aan de getoonde lichaamstaal. Door het samenvoegen van deze lichaamstaal en de verbale pijnbeschrijving van de patiënt is de FDM-therapeut in staat een diagnose te stellen met betrekking tot de klachten. Tijdens de cursus leer je technieken om fascia te behandelen. In 1 weekend word je enorm enthousiast over deze technieken en na het weekend ga je ze direct toepassen.

De cursus bestaat voor ongeveer uit 30% uit theoretische achtergronden en 70% uit het aanleren van de praktijkvaardigheden. 

Meer over FDM

Find it and fix it fast“

 • Het FDM is op dit moment de meest succesvolle manuele pijntherapie;
 • Door de lichaamstaal van de patiënt en de pijn omschrijving is de therapeut meteen in staat de patiënt met manuele technieken doelgericht te helpen;
 • FDM is vooral gericht op pijn van het bewegingsapparaat. Maar ook viscerale klachten kunnen succesvol behandeld worden;
 • Veel chronische pijnpatiënten kunnen met FDM succesvol worden behandeld;
 • Al na de eerste cursus is de therapeut in staat het FDM doelgericht in de praktijk toe te passen;
 • Vooral bij sporters is het FDM op basis van de snelle therapieresultaten erg populair;
 • Het FDM is op het ogenblik de het snelst groeiende therapievorm in Oost Europa.

 

Stephan Typaldos, arts en osteopaat, ontdekte en ontwikkelde het fasciaaldistorsiemodel. De patiënten die hem consulteerde gebruikten vaak dezelfde lichaamstaal. Hij voegde de lichaamstaal van de patiënt en zijn behandeltechnieken samen, wat tot een doelgerichte therapie resulteerde, de FDM.

Hij werkte in zijn loopbaan aan de ontwikkeling van het FDM waardoor er nu zes verschillende distorsies bekent zijn. Dit zijn de Triggerband, Continuüm distorsie, Hernia-achtige Triggerpunt, Cilinder distorsie, Folding distorsie en Tektonische fixatie.

Vaak zijn de resultaten, die met deze methode worden bereikt, zowel voor de patiënten als voor de therapeut fascinerend.

Het FDM biedt therapeuten nieuwe mogelijkheden om pijn aan het bewegingsapparaat te behandelen. In de viscerale osteopathie, orthopedie, neurologie en vele andere therapieën staat het FDM nog in de kinderschoenen.

Wat je gaat leren?

 • De basistechnieken van fascia behandelen;
 • Onderbouwing van triggerbanden en de cilinderdistorsie;
 • Herkennen van de lichaamstaal/symptomen van de triggerbanden;
 • Aanleren/uitvoeren van de behandeling van de triggerbanden;
 • Herkennen van de lichaamstaal/symptomen van de cilinderdistorsie;
 • Aanleren/uitvoeren van de behandeling van de cilinderdistorsie;
 • Verbreding algemene kennis over de fasciale structuur;

Cursusprijs:

€695,75  €475,-

Deze cursus is inclusief:

Cursusdetails:

Over de trainer:

Harry Pijnappel

Fysiotherapeut en Heilpraktiker (sekt) en door de IFDMO geautoriseerd FDM instructeur. Sinds 1995 eigenaar van een eerstelijns praktijk in Duitsland. Naast specialisaties binnen de sport- en kinderfysiotherapie werkt hij sinds 1999 met elastische tapes. Sinds 2002 geeft hij cursussen in heel Europa en Midden-Oosten. In 2006 verscheen zijn eerste boek over het „Medical Taping Concept”, wat later vertaald is in 9 andere talen. Sinds 2013 geeft hij cursussen in Nederland voor de IFDMO. Voor de FDM heeft hij het praktijkboek (2016) naar het Nederlands vertaald. Harry heeft enkele publicaties op zijn naam staan.

Beoordelingen

Beoordeling
5/5
“Het was een interessante cursus! De cursus heeft een goede verdeling tussen theorie/praktijk.  De hands on technieken gebruik ik dagelijks in de praktijk. Je leert technieken met resultaat op pijnniveau. Ik zou deze cursus aanbevelen aan alle collega fysiotherapeuten. Je oefent veel tijdens de cursus en komt bond en blauw terug van de toegepaste technieken tijdens de cursus ;-)”
Bart Visser
Fysiotherapeut FC Twente
Beoordeling
5/5
“Zeer deskundige docent met veel kennis en ervaring omtrent FDM en alles wat daar mee te maken heeft (anatomie, fysiologie, pathologie etc.). Bij jonge fitte mensen (sporters) en bij mensen die al langer met bepaalde klachten lopen is het een zeer goed te gebruiken methodiek. Ik raad deze cursus aan voor zorgverleners die veel met sporters werken en/of snel resultaat willen bewerkstelligen bij het behandelen van klachten. Het was zeer prettig om een keer een cursus in Enschede te volgen en niet zo ver te hoeven reizen. Gezien de technieken erg hard zijn en veelal erg pijnlijk is het niet geschikt voor elke doelgroep, echter als het wel binnen je doelgroep valt is het een erg goed gereedschap om in te zetten.”
Dennis Cordes
Osteopaat bij Osteopathie Cordes
Beoordeling
5/5
Een zeer leerzame ervaring omdat het behandelen van de fascia tot deze cursus nieuw voor mij was. Binnen een voetbal organisatie is de opgedane kennis meteen toe te passen. Je kan met de technieken snel de klachten verminderen en geeft daardoor de spelers snel de voorwaarden om een topprestatie te leveren. Ik zou de cursus aanbevelen aan eigenlijk elk paramedisch beroep die werkt met het bewegingsapparaat. Het is een mooie mix van theorie en praktijk. Ook leert de cursus je verschillende manieren van behandelen met behandelinstrumenten als tape en cupping. En natuurlijk heerlijk om een cursus in Enschede te kunnen volgen.
Wouter Vos
Fysiotherapeut FC Twente