Fasciaal Distorsie Model2 (FDM2)

Door Harry Pijnappel

5/5
FDM is een nieuwe en effectieve methode van pijnbestrijding van klachten van het bewegingsapparaat. Deze methode is ontwikkeld door de Amerikaanse arts /traumatoloog Stephen Typaldos D.O. Veel ziektebeelden van het bewegingsapparaat, die tot nu toe slecht te behandelen waren, kunnen door FDM in hun genezing duidelijk worden geoptimaliseerd. Deze kennis wordt al succesvol in de topsport toegepast. Dankzij de FDM kan bv. een patiënt na een inversietrauma weer na 2-3 behandelingen lopen. Een immobilisatie-periode van meerdere weken is niet meer nodig. De modules bestaan ongeveer uit 30% uit theoretische achtergronden en 70% uit het aanleren van de praktijkvaardigheden.

Inhoud module 1

 • Algemene informatie over de fascia
 • Algemene informatie over de FDM
 • De Triggerband distorsie theorie en praktijk
 • De Cilinder distorsie theorie en praktijk

De distorsies worden aangeboden door middel van casuïstiek

Meer over FDM

Find it and fix it fast“

 • Het FDM is op dit moment de meest succesvolle manuele pijntherapie.
 • Door de lichaamstaal van de patiënt en de pijn omschrijving is de therapeut meteen in staat de patiënt met manuele technieken doelgericht te helpen.
 • FDM is vooral gericht op pijn van het bewegingsapparaat. Maar ook viscerale klachten kunnen succesvol behandeld worden.
 • Veel chronische pijnpatiënten kunnen met FDM succesvol worden behandeld.
 • Al na de eerste cursus is de therapeut in staat het FDM doelgericht in de praktijk toe te passen.
 • Vooral bij sporters is het FDM op basis van de snelle therapieresultaten erg populair.
 • Het FDM is op het ogenblik de het snelst groeiende therapievorm in Oost Europa.

De 6 typische fasciale distorsies

Stephan Typaldos D.O. ontdekt 6 verschillende storingen binnen de fascieën van het bewegingsapparaat:

 1. Triggerband
 2. Continuüm distorsie
 3. Hernia-achtige Triggerpunt
 4. Cilinder distorsie
 5. Folding distorsie
 6. Tektonische fixatie

 

Het begrijpen van de lichaamstaal

Patiënten beschrijven vaak hun klachten door ze aan te wijzen. Deze beschrijving wordt vaak niet begrepen door artsen en therapeuten. Artsen maken liever gebruik van beeldgevende meetmethoden, osteopaten zoeken de oorzaak vaker in andere lichaamsdelen, fysiotherapeuten werken meestal wel in het juiste gebied, maar helaas vaak met „niet geïndiceerde“ technieken. De FDM ofwel de „manuele therapie volgens Typaldos“ is een model, met betrekking tot klachten die gerelateerd worden aan de fascieën, die de technieken op een eenvoudigere manier koppelt aan getoonde lichaamstaal. Door het samenvoegen van deze lichaamstaal en de verbale pijnbeschrijving van de patiënt is de FDM- therapeut in staat een diagnose te stellen met betrekking tot de klachten.

Stephan Typaldos, arts en osteopaat, ontdekte en ontwikkelde het fasciaaldistorsiemodel. De patiënten die hem consulteerde gebruikten vaak dezelfde lichaamstaal. Hij voegde de lichaamstaal van de patiënt en zijn behandeltechnieken samen, wat tot een doelgerichte therapie resulteerde, de FDM.

Hij werkte in zijn loopbaan aan de ontwikkeling van het FDM waardoor er nu zes verschillende distorsies bekent zijn. Vaak zijn de resultaten, die met deze methode worden bereikt, zowel voor de patiënten als voor de therapeut fascinerend. De behandelingen van fascieën krijgen steeds meer aandacht. De fascieën hadden lange tijd een ondergeschikte rol in de geneeskunde. Binnen de osteopathie en de Rolfing methode werd er al meer aandacht besteed aan het bindweefsel.

Het FDM biedt therapeuten nieuwe mogelijkheden om pijn aan het bewegingsapparaat te behandelen. In de viscerale osteopathie, orthopedie, neurologie en vele andere therapieën staat het FDM nog in de kinderschoenen.

Wat je zult leren?

 • Onderbouwing van 3 distorsies (CD, HTP en TF)
 • Herkennen van de lichaamstaal/symptomen van de continuüm distorsie
 • Aanleren/uitvoeren van de behandeling van de continuüm distorsie
 • Herkennen van de lichaamstaal/symptomen van het hernia-achtig triggerpoint
 • Aanleren/uitvoeren van de behandeling van het hernia-achtig triggerpoint
 • Herkennen van de lichaamstaal/symptomen van de tektonische fixatie
 • Aanleren/uitvoeren van de behandeling van de tektonische fixatie
 • Verbreding algemene kennis over de fasciale structuur

Cursusprijs:

€695,75

Deze cursus is inclusief:

Cursusdetails:

Over de trainer:

Fysiotherapeut en Heilpraktiker (sekt) en door de IFDMO geautoriseerd FDM instructeur. Sinds 1995 eigenaar van een eerstelijns praktijk in Duitsland. Naast specialisaties binnen de sport- en kinderfysiotherapie werkt hij sinds 1999 met elastische tapes. Sinds 2002 geeft hij cursussen voor Fysiotape in heel Europa en Midden-Oosten. In 2006 verscheen zijn eerste boek over het „Medical Taping Concept”, wat later vertaald is in 9 andere talen. Sinds 2013 geeft hij cursussen in Nederland voor de IFDMO. Voor de FDM heeft hij het praktijkboek (2016) naar het Nederlands vertaald, oorspronkelijk geschreven door Frank Römer. In 2019 richtte hij www.fasciaworld.nl op (voorheen www.tapingbase.nl), waarmee het tapen met de kennis over de fascia onderbouwd wordt. Ook staan er enkele publicaties op zijn naam.