Groeispurt bij jeugdspelers

Door Lianne Harmsen

5/5

Een kind in een groeispurt moet steeds opnieuw leren om met zijn groter en veranderde lichaam om te gaan. Het zenuwstelsel, de spieren en pezen van het kind moeten zich dus aanpassen. Niet zo heel gek dus dat sportende kinderen klachten kunnen hebben aan hun bewegingsapparaat. 

Voor jou als therapeut (in spé) is het van belang dat je kennis hebt over klachten die een groeiend kind kan hebben. De belangrijkste aanpassing bij klachten of blessures van een kind in de groeispurt is het aanpassen van de belasting. In deze workshop leer je hoe je op de juiste wijze nadruk legt op mobiliteit en coördinatie. Je leert waarom kracht, snelheid en explosiviteit minder van belang zijn en hoe je rekening kunt houden met de groei van jeugdige sporters. Als je weet welke impact een groeispurt heeft op het jonge lichaam kunnen blessures voorkomen worden en zo kan de sporter zich blijven ontwikkelen. 

 

Wat je zult leren?

  1. Wat is groeispurt en biologische leeftijd. 
  2. Risicofactoren voor blessures bij een sporter in de groei.
  3. Informatie over de fysieke ontwikkeling van een kind in combinatie met training.
  4. Informatie over hoe je rekening houdt met de groei in de groepstraining middels maandelijkse lengte en gewicht metingen.
  5. Hoe je rekening houdt met de groei in de groepstraining middels maandelijkse lengte en gewicht metingen.
  6. Hoe je groepen kunt indelen op biologische leeftijd bij de sportvereniging.

Cursusprijs:

€50,-

(leden Tabula Rasa krijgen €15,00 cashback, en betalen dus €35,00)

 

Deze cursus is inclusief:

Cursusdetails:

Over de trainer:

Lianne Harmsen is fysiotherapeut en osteopaat in opleiding bij Pro-F Professionele Fysiotherapie. Daarnaast is ze coördinator Fysiotherapie bij de FC Twente/Heracles academie. Ze is gespecialiseerd in topsport, load management en ketenproblematiek. Lianne geeft bij de PBH Academy verschillende cursussen op het gebied van tapen en training.