Basiscursus Functioneel trainen

Basiscursus Functioneel trainen

door Marco Pallencaoe msc en Ralph Speerstra msc

5/5

Je kent ze vast wel: krachtsporters die helemaal opgaan in hun sport, maar bekaf zijn als ze een trap oplopen. Of een voetballer die maar moeilijk op kan staan van het zitten op de grond. Dan is Functioneel trainen een goede aanvulling op het bestaande trainings- of behandelprogramma. Het doel is niet beter presteren, maar beter bewegen. 

In deze basiscursus leer je hoe je meer spiergroepen tegelijk traint en hoe je tegelijkertijd werkt aan conditie en uithoudingsvermogen. Het doel is daarbij het verbeteren van de mobiliteit, balans en coördinatie. Een verbeterde mobiliteit, balans en coördinatie helpen de kans op blessures of klachten te verkleinen. Maar ook om bestaande blessures of klachten te verminderen én om het bewegen tijdens algemeen dagelijkse activiteiten makkelijker te maken.

Je leert eerst hoe je zelf basisoefeningen uitvoert en vervolgens hoe je jouw sporter basisoefeningen aanleert. Ook krijg je tools aangereikt zodat je oefeningen doelgericht kunt verzwaren of verlichten. Bij alles staat de kwaliteit van het bewegen centraal. Zo leer je zien of en welke compensatiebewegingen de sporter maakt bij het uitvoeren van een oefening. Natuurlijk leer je dan hoe je de oefening dan zó kunt aanpassen dat de sporter niet meer compenseert én waarom het niet compenseren belangrijk is. 

Tenslotte ervaar je zelf hoe dat is om te trainen met luchtdruk en wat de voordelen hiervan zijn. Dit doe je met de Functional trainer van Keiser. 

Deze scholing is interessant voor fysiotherapeuten, fysiek trainers, krachtrainers en studenten fysiotherapie.

Na de workshop weet je: 

  • Wat functioneel bewegen en oefenen is 
  • Welke criteria belangrijk zijn voor de kwaliteit van bewegen 
  • Waarom trainen met luchtdruk functioneel is.

Na de workshop kun je:

  • Monitoren welke bewegingen en veranderingen in een gewricht de sporter inzet ter compensatie voor het uitvoeren van de oefenvorm.
  • Functionele oefenvormen opbouwen in relatie tot de kwaliteit van bewegen
  • Functionele oefenvormen versimpelen en gecompliceerder maken voor de sporter.
  • Oefeningen, materialen en de Keiser op creatieve wijze bedenken en gebruiken.

Prijs:

€65,-

Details:

Over de trainer:

Marco pallencaoe msc

 

Marco is als manueeltherapeut werkzaam bij het eerste elftal van FC Twente en bij Pro-F Fysiotherapie, een eerstelijns praktijk die zich voornamelijk richt op behandeling van (top)sporters. Daarnaast is hij gastdocent bij de Masteropleiding Musculoskeletaal aan Saxion Hogeschool Enschede.

Marco is al ruime tijd werkzaam in de topsport. Hij heeft zich de afgelopen jaren als manueeltherapeut gespecialiseerd in het behandelingen van (top)sporters. Dit doet hij vanuit een Musculoskeletale benadering waarbij hij kijkt naar de gehele beweegketen. Hij streeft naar een goede wisseling en transitie tussen de manuele- en sportfysiotherapie, waarbij hij rekening houdt met de verschillende factoren die van invloed zijn op de sporter.

 

 

 

Ralph Speerstra msc

Sportfysiotherapeut Ralph Speerstra, MSc., werkt sinds 2018 bij Pro-F. In de jaren ervoor wast hij hoofd fysiotherapie bij FC Twente. Hij heeft daar veel ervaring opgedaan in het revalideren van sportblessures in een ‘high-pressure’ omgeving en zich gericht op het toepassen van neurocognitieve trainingen. Binnen de (veld)revalidatie past hij gedoseerd chaos toe zodat de kans op een succesvolle terugkeer naar de sport zo goed mogelijk verloopt.

Onze agenda

Donderdag 1 februari | 09:00 – 17:00

toegepaste ademfysiologie

Verkrijg tijdens deze scholing van acht uur fundamenteel inzicht in de complexe werkingsmechanismen en functie van de ademhaling in relatie tot het bewegingsapparaat, het cardiovasculaire systeem, het endocriene systeem en het autonome zenuwstelsel. In een unieke combinatie van theorie en praktijk leer je de verschillende facetten van ademfysiologie bestuderen, analyseren en toepassen binnen jouw specifieke patiëntenpopulatie.

Enschede

Zaterdag 16 maart | 09:00 – 17:00

velocity based trainen

Na een korte introductie van het concept, de onderliggende theorieën en fundamenten bespreken we stap voor stap hoe VBT kan worden ingepast in een multi-dimensionele benadering van programma ontwikkeling, training en revalidatie. Daarbij ligt de nadruk zowel op het diagnostische proces (meten) als op de interventiefase (trainen). Beide processen worden op die manier in elkaars verlengde aangeboden. Na afloop van de cursus kun je VBT meteen toepassen in je eigen praktijk/context.

Enschede

Incompany

saxion – Lage RugPijn

Lage rugpijn is een klacht die vaak voorkomt. En als fysiotherapeut wil je patiënten de beste zorg en behandeling bieden. Verdiep je daarom tijdens de cursus Fysiotherapie bij Lage Rugpijn (LRP) in de anatomie, aandoeningen en behandeling van de onderrug. Daarnaast leer je hoe jij en de wervelkolomchirurg meer gebruikmaken van elkaars expertise.

Enschede