TOGETHER MORE IMPACT

Introductie testen, meten en veldrevalidatie

testen, meten & veldrevalidatie

door Dr. Wouter Welling & Ralph Speerstra MSc.

5/5

Een revalidatieprogramma na een knieletsel bestaat uit het verbeteren van spierkracht, stabiliteit en bewegingskwaliteit. Maar als jouw sporter na een (flinke) knieblessure weer terug wil keren naar zijn of haar sport zijn fysieke capaciteten, behendigheid en uithoudingsvermogen ontzettend belangrijk. Fysieke capaciteiten zijn juist vaak verminderd door de blessure en een periode van verminderde belasting. Voor een succesvolle terugkeer is het van groot belang om ook te revalideren op het veld én om het hele revalidatietraject te monitoren op vooruitgang door objectieve testen uit te voeren. 

In deze introductiecursus leer je hoe test- en meetresultaten inzicht geven in de status van je patiënt. Bij een revalidatietraject kun je dan onderbouwde keuzes maken om te bepalen of je patiënt klaar is voor de volgende stap in de revalidatie. Daarmee kun je dan een behandelprogramma op maat – en dus ook veldrevalidatie – op maat opstellen, om de kans op blessures te verkleinen.

Je leert in deze introductiecursus hoe een goede opbouw van veldrevalidatie eruit ziet om je patiënt op een veilige en verantwoorde manier te laten wennen aan voor hem of haar sportspecifieke vaardigheden én hoe je zodoende de belastbaarheid van de knie vergroot. 

Na de cursus weet je: 

  • Wanneer en waarom je welke testen gebruikt
  • Hoe je data moet interpreteren
  • Hoe je revalidatieprogramma’s aanpast aan data 
  • Uit welke fases een revalidatietraject bestaat
  • Uit opbouwfases veldrevalidatie bestaat
 

Na de cursus kun je:

 
  • Wetenschappelijke basistesten uitvoeren die passen bij RTS na een knieletsel
  • De resultaten van testen en metingen vertalen naar een gepersonaliseerd behandelplan
  • Beslissingen die je neemt ten aanzien van revalidatie- of preventietraject onderbouwen op basis van test- en meetresultaten
  • De nieuwste wetenschappelijke inzichten in blessurepreventie en return to play toepassen in je dagelijkse werkzaamheden
  • De principes van motorisch leren toepassen bij (veld)revalidatie
  • Oefeningen samenstellen die passen bij neuromusculair trainen met als doel RTS na knieletsel. 
  • Een programma voor veldrevalidatie ontwerpen aan de hand van modellen

Prijs:

€310,-

Details:

Over de trainers:

Wouter Welling msc

Bewegingswetenschapper Wouter Welling (PhD) is gespecialiseerd in het testen en meten van sporters, zowel binnen een revalidatiesetting als preventief. Sinds 2022 mag Wouter de titel Dr. voor zijn naam zetten. Hij heeft zijn promotieonderzoek gericht op  “return to sports”-beslissingen bij patiënten na een voorste kruisband reconstructie.  Hij werkt bij Pro-F, waar hij de nieuwste wetenschappelijke inzichten implementeert in de praktijk om zo de kwaliteit van zorg te verhogen. Dit combineert hij met onderzoeks- en onderwijswerkzaamheden in de regio Twente. 

Ralph Speerstra msc

Sportfysiotherapeut Ralph Speerstra, MSc., werkt sinds 2018 bij Pro-F. In de jaren ervoor wast hij hoofd fysiotherapie bij FC Twente. Hij heeft daar veel ervaring opgedaan in het revalideren van sportblessures in een ‘high-pressure’ omgeving en zich gericht op het toepassen van neurocognitieve trainingen. Binnen de (veld)revalidatie past hij gedoseerd chaos toe zodat de kans op een succesvolle terugkeer naar de sport zo goed mogelijk verloopt. 

Onze agenda

Zaterdag 28 oktober / 13:00 – 16:00

basiscursus functioneel trainen

In deze basiscursus leer je hoe je meer spiergroepen tegelijk traint en hoe je tegelijkertijd werkt aan conditie en uithoudingsvermogen. Het doel is daarbij het verbeteren van de mobiliteit, balans en coördinatie. Een verbeterde mobiliteit, balans en coördinatie helpen de kans op blessures of klachten te verkleinen. Maar ook om bestaande blessures of klachten te verminderen én om het bewegen tijdens algemeen dagelijkse activiteiten makkelijker te maken.

Venlo

Zaterdag 16 december | 9:00 – 17:00

Lumbale ‘instabiliteit’ bij (top)sporters

Ervaart jouw patiënt rugpijn voor, tijdens of na het sporten of een beperking in bewegen? Een instabiele wervelkolom kan daarvan de oorzaak zijn. Wil jij weten hoe je de stabiliteit van de lumbale wervelkolom test? Hoe je de voorwaarden (mobiliteit en flexibiliteit) optimaal maakt middels behandeling? En hoe je uiteindelijk de core stability verantwoord kan trainen? Dan is deze cursus interessant voor jou!

Enschede

Donderdag 1 februari | 16:00 – 21:00

Masterclass Voetbaldata, Performance & innovatie

Welkom bij de Masterclass Voetbaldata, Performance & Innovatie! Op donderdag 1 februari 2024 komt deze bijzondere masterclass naar Enschede. Deze unieke gelegenheid brengt de werelden van Performance, fysiotherapie, data en (top)sport samen voor een diepgaand inzicht in de moderne voetbalwereld.

Enschede, Grolsch Veste