Jeugdige sporter in de groei

Jeugdige sporter in de groei

Door Tiemen onstein, Aafje van baal & jesse klomp

5/5

Een kind in een groeispurt moet steeds opnieuw leren om met zijn groter en veranderde lichaam om te gaan. Het zenuwstelsel, de spieren en pezen van het kind moeten zich dus aanpassen. Niet zo heel gek dus dat sportende kinderen klachten kunnen hebben aan hun bewegingsapparaat. Rennen, springen en draaien zijn onderdelen die een kind in iedere training doet. Krachttraining komt veel minder voor, want velen denken dat krachttraining voor kinderen schadelijk is. Is dat ook zo?

Voor jou als therapeut (in spé) is het van belang dat je kennis hebt over klachten die een groeiend kind kan hebben. De belangrijkste aanpassing bij klachten of blessures van een kind in de groeispurt is het aanpassen van de belasting. In deze workshop leer je hoe je op de juiste wijze nadruk legt op mobiliteit en coördinatie. Je leert waarom kracht, snelheid en explosiviteit minder van belang zijn en hoe je rekening kunt houden met de groei van jeugdige sporters. Als je weet welke impact een groeispurt heeft op het jonge lichaam kunnen blessures voorkomen worden en zo kan de sporter zich blijven ontwikkelen. 

Tijdens deze workshop leer je ook wat de effecten en risico’s van krachttraining bij kinderen zijn. Aan het eind van deze workshop weet je wat een krachttraining voor kinderen inhoudt en heb je handvatten aangereikt gekregen om op een veilige wijze oefenvormen van krachttraining bij kinderen toe te passen.

 

Wat je gaat leren:

 1. Wat is groeispurt en biologische leeftijd. 
 2. Risicofactoren voor blessures bij een sporter in de groei.
 3. Informatie over de fysieke ontwikkeling van een kind in combinatie met training.
 4. Informatie over hoe je rekening houdt met de groei in de groepstraining middels maandelijkse lengte en gewicht metingen.
 5. Hoe je rekening houdt met de groei in de groepstraining middels maandelijkse lengte en gewicht metingen.
 6. Hoe je groepen kunt indelen op biologische leeftijd bij de sportvereniging.
 7. Algemene informatie over wat is krachttraining
 8. Praktijk gedeelte met oefenvormen die te gebruiken zijn bij krachttraining met kinderen
 9. Informatie over coördinatie en voorbeelden van verschillende oefenvormen
 10. Algemene informatie over krachttraining per specifieke leeftijdscategorie
 11. Algemene informatie over de soorten krachttraining

Prijs:

€50,-

Deze workshop is inclusief:

Details:

Over de trainer:

Tiemen onstein

Tiemen is fysiotherapeut, gespecialiseerd in de onderste extremiteit, werkzaam bij Pro-F en de FC Twente-Heracles Academie. Zijn behandelplan stelt hij op aan hand van het Arthromyofasciale systeem, waarbij hij het lichaam als één geheel ziet, die is doordrongen met fascia. Dit past hij dan ook toe binnen zijn behandelingen en tijdens de oefentherapie- en revalidatietrajecten. Met als doel dat iemand dagelijks optimaal kan presteren en topprestaties kan behalen. 

Aafje van Baal

Aafje van Baal is fysiotherapeut bij TalentNED en Pro-F Fysiotherapie. Ze is gespecialiseerd in topsport. Aafje geeft bij de PBH Academy verschillende cursussen op het gebied van tapen en training voor kinderen.

Jesse klomp

Jesse Klomp is fysiotherapeut bij de FC Twente / Heracles academie en Pro-F Fysiotherapie. Hij werkt dagelijks met jonge (top)sporters en is hierbij bezig met revalidatie en blessurepreventie, zodat de jonge sporters optimale prestaties kunnen leveren.

Onze agenda

Donderdag 1 februari | 09:00 – 17:00

toegepaste ademfysiologie

Verkrijg tijdens deze scholing van acht uur fundamenteel inzicht in de complexe werkingsmechanismen en functie van de ademhaling in relatie tot het bewegingsapparaat, het cardiovasculaire systeem, het endocriene systeem en het autonome zenuwstelsel. In een unieke combinatie van theorie en praktijk leer je de verschillende facetten van ademfysiologie bestuderen, analyseren en toepassen binnen jouw specifieke patiëntenpopulatie.

Enschede

Zaterdag 16 maart | 09:00 – 17:00

velocity based trainen

Na een korte introductie van het concept, de onderliggende theorieën en fundamenten bespreken we stap voor stap hoe VBT kan worden ingepast in een multi-dimensionele benadering van programma ontwikkeling, training en revalidatie. Daarbij ligt de nadruk zowel op het diagnostische proces (meten) als op de interventiefase (trainen). Beide processen worden op die manier in elkaars verlengde aangeboden. Na afloop van de cursus kun je VBT meteen toepassen in je eigen praktijk/context.

Enschede

Incompany

saxion – Lage RugPijn

Lage rugpijn is een klacht die vaak voorkomt. En als fysiotherapeut wil je patiënten de beste zorg en behandeling bieden. Verdiep je daarom tijdens de cursus Fysiotherapie bij Lage Rugpijn (LRP) in de anatomie, aandoeningen en behandeling van de onderrug. Daarnaast leer je hoe jij en de wervelkolomchirurg meer gebruikmaken van elkaars expertise.

Enschede