TOGETHER MORE IMPACT

Jeugdige sporter in de groei

Jeugdige sporter in de groei

Door Tiemen onstein, Aafje van baal & jesse klomp

5/5

Een kind in een groeispurt moet steeds opnieuw leren om met zijn groter en veranderde lichaam om te gaan. Het zenuwstelsel, de spieren en pezen van het kind moeten zich dus aanpassen. Niet zo heel gek dus dat sportende kinderen klachten kunnen hebben aan hun bewegingsapparaat. Rennen, springen, draaien. Zijn onderdelen die een kind in iedere training doet. Krachttraining komt veel minder voor want velen denken dat krachttraining voor kinderen schadelijk is. Is dat ook zo?

Voor jou als therapeut (in spé) is het van belang dat je kennis hebt over klachten die een groeiend kind kan hebben. De belangrijkste aanpassing bij klachten of blessures van een kind in de groeispurt is het aanpassen van de belasting. In deze workshop leer je hoe je op de juiste wijze nadruk legt op mobiliteit en coördinatie. Je leert waarom kracht, snelheid en explosiviteit minder van belang zijn en hoe je rekening kunt houden met de groei van jeugdige sporters. Als je weet welke impact een groeispurt heeft op het jonge lichaam kunnen blessures voorkomen worden en zo kan de sporter zich blijven ontwikkelen. 

Tijdens deze workshop leer je ook wat zijn effecten en risico’s van krachtrraining bij kinderen zijn. Aan het eind van deze workshop weet je wat een krachttraining voor kinderen inhoudt en heb je handvatten aangereikt gekregen om op een veilige wijze oefenvormen van krachttraining bij kinderen toe te passen.

 

 1. Wat je gaat leren:
 2. Wat is groeispurt en biologische leeftijd. 
 3. Risicofactoren voor blessures bij een sporter in de groei.
 4. Informatie over de fysieke ontwikkeling van een kind in combinatie met training.
 5. Informatie over hoe je rekening houdt met de groei in de groepstraining middels maandelijkse lengte en gewicht metingen.
 6. Hoe je rekening houdt met de groei in de groepstraining middels maandelijkse lengte en gewicht metingen.
 7. Hoe je groepen kunt indelen op biologische leeftijd bij de sportvereniging.
 8. Algemene informatie over wat is krachttraining
 9. Praktijk gedeelte met oefenvormen die te gebruiken zijn bij krachttraining met kinderen
 10. Informatie over coördinatie en voorbeelden van verschillende oefenvormen
 11. Algemene informatie over krachttraining per specifieke leeftijdscategorieën
 12. Algemene informatie over de soorten krachttraining

 

Prijs:

€50,-

Deze workshop is inclusief:

Details:

Over de trainer:

Tiemen onstein

Over Tiemen

 

Aafje van Baal

Aafje van Baal is fysiotherapeut bij TalentNED en Pro-F Fysiotherapie. Ze is gespecialiseerd in topsport. Aafje geeft bij de PBH Academy verschillende cursussen op het gebied van tapen en training voor kinderen.

Jesse klomp

Jesse Klomp is fysiotherapeut bij de FC Twente / Heracles academie en Pro-F Fysiotherapie. Hij werkt dagelijks met jonge (top)sporters en is hierbij bezig met revalidatie en blessurepreventie, zodat de jonge sporters optimale prestaties kunnen leveren.

Onze agenda

Zaterdag 28 oktober / 13:00 – 16:00

basiscursus functioneel trainen

In deze basiscursus leer je hoe je meer spiergroepen tegelijk traint en hoe je tegelijkertijd werkt aan conditie en uithoudingsvermogen. Het doel is daarbij het verbeteren van de mobiliteit, balans en coördinatie. Een verbeterde mobiliteit, balans en coördinatie helpen de kans op blessures of klachten te verkleinen. Maar ook om bestaande blessures of klachten te verminderen én om het bewegen tijdens algemeen dagelijkse activiteiten makkelijker te maken.

Venlo

Zaterdag 16 december | 9:00 – 17:00

Lumbale ‘instabiliteit’ bij (top)sporters

Ervaart jouw patiënt rugpijn voor, tijdens of na het sporten of een beperking in bewegen? Een instabiele wervelkolom kan daarvan de oorzaak zijn. Wil jij weten hoe je de stabiliteit van de lumbale wervelkolom test? Hoe je de voorwaarden (mobiliteit en flexibiliteit) optimaal maakt middels behandeling? En hoe je uiteindelijk de core stability verantwoord kan trainen? Dan is deze cursus interessant voor jou!

Enschede

Donderdag 1 februari | 16:00 – 21:00

Masterclass Voetbaldata, Performance & innovatie

Welkom bij de Masterclass Voetbaldata, Performance & Innovatie! Op donderdag 1 februari 2024 komt deze bijzondere masterclass naar Enschede. Deze unieke gelegenheid brengt de werelden van Performance, fysiotherapie, data en (top)sport samen voor een diepgaand inzicht in de moderne voetbalwereld.

Enschede, Grolsch Veste