Myofasciale vaardigheden voor fysiotherapeuten

Myofasciale vaardigheden voor fysiotherapeuten

Door Jean-René Ruitenbeek

5/5

Over de cursus:

Met behulp van myofasciale vaardigheden zijn op een efficiënte en veilige manier duidelijk merkbare veranderingen teweeg te brengen.

In deze myofasciale cursus komen zowel hands-on als ook hands-off vaardigheden ruim aan bod. Recente ontwikkelingen vanuit kennisdomeinen zoals anatomie, fysiologie en de pijn- en gedragswetenschappen kunnen de fysiotherapeut helpen in het bieden van kansen. De cursus speelt in op deze ontwikkelingen en geeft een kritische beschouwing op de vertaalslag van theoretische kennis naar het praktisch handelen van de fysiotherapeut in het myofasciale domein.

Stap voor stap neemt deze cursus je mee door theorie en praktijk voor zowel diagnostische als therapeutische handelingen. Bij hands-on interventies kun je onder andere denken aan “muscle energy” technieken, bindweefselmassage vormen en ischemische compressie. Voor de hands off interventie zal gebruik gemaakt worden van voorwerpen zoals een foam roll en een lacrosse bal.

Cursusprijs:

€249,-

Deze cursus is inclusief:

Cursusdetails:

Over de trainer:

Jean-René Ruitenbeek

In 1983 is Jean-René geboren in Amsterdam en op jonge leeftijd is hij verhuisd naar Noord-Brabant waar hij is opgegroeid. Hier heeft hij zijn passie voor basketbal verkregen. Mede door langdurige blessures is zijn interesse ontstaan voor de fysiotherapie. In 2006 is hij dan ook afgestudeerd als Fysiotherapeut aan de hogeschool Avans in Breda. Met name het “waarom” in het vakgebied heeft hem gedreven om zich door te ontwikkelen tot master Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn afstudeerrichting hierin is op inspanningsfysiologie geweest. Daarnaast heeft Jean-René een enorme passie voor lesgeven en het enthousiasmeren van collegae. In 2012 heeft hij de docentenopleiding afgerond en is hij gestart met lesgeven aan de Hogeschool Rotterdam. Tijdens de periode waarin hij lesgaf aan de Hogeschool Rotterdam startte hij met de masterstudie Sportfysiotherapie bij de Transfergroep Rotterdam. Aansluitend heeft hij eveneens de masterstudie Manuele Therapie in Rotterdam afgerond. Door dit alles heeft hij zich als fysiotherapeut kunnen specialiseren in het “Musculoskeletaal” domein.

Onze agenda

15, 29 januari & 12 februari | 9.00 – 17.00

saxion – schoudercombi

Veel Nederlanders hebben weleens last van de schouder. Soms gaan die klachten vanzelf over, maar lang niet altijd. En dat is vervelend. Door je te specialiseren in schouderklachten kun jij deze groep patiënten nóg beter behandelen. De cursus Schoudercombi wordt door regionale schoudernetwerken vaak als gemeenschappelijke entreecursus gekozen. Het doel is fysiotherapeuten bijscholen en zorgen dat ze op gelijk niveau werken.

Enschede, Saxion

Donderdag 1 februari | 16:00 – 21:00

Masterclass Voetbaldata, Performance & innovatie

Welkom bij de Masterclass Voetbaldata, Performance & Innovatie! Op donderdag 1 februari 2024 komt deze bijzondere masterclass naar Enschede. Deze unieke gelegenheid brengt de werelden van Performance, fysiotherapie, data en (top)sport samen voor een diepgaand inzicht in de moderne voetbalwereld.

Enschede, Grolsch Veste

Zaterdag 10 februari | 09:00 – 17:00

velocity based trainen

Na een korte introductie van het concept, de onderliggende theorieën en fundamenten bespreken we stap voor stap hoe VBT kan worden ingepast in een multi-dimensionele benadering van programma ontwikkeling, training en revalidatie. Daarbij ligt de nadruk zowel op het diagnostische proces (meten) als op de interventiefase (trainen). Beide processen worden op die manier in elkaars verlengde aangeboden. Na afloop van de cursus kun je VBT meteen toepassen in je eigen praktijk/context.

Enschede