TOGETHER MORE IMPACT

Online college Afwijkend mondgedrag

Het effect van afwijkend mondgedrag op je bewegingsapparaat

Door Nurcan Yilmaz, reconstructief tandarts

5/5

Als baby leer je al door je neus adem te halen! Een normaal fenomeen. Maar wat als je een keer verkouden raakt of twee of meermaals last krijgt van allergieën of astma? Ineens ontwikkel je dan ‘openmondgedrag’. 

Verkoudheid, astma, allergieën, erfelijke factoren of grote tanden in kleine kaakjes zijn niet verantwoordelijk voor scheve tanden of een onjuiste kaakontwikkeling. De échte boosdoeners zijn mondademen, tongpersen, infantiel slikken en duimzuigen. Dit noemen we ook wel afwijkende myofunctionele gewoonten. 

Sommige levensfases zijn namelijk bepalend voor het moment van ingrijpen, maar als iemand ‘op slot’ zit of geen musculaire balans ervaart in het gelaat heeft tandheelkundig ingrijpen op dat moment geen zin. Logopedie, ademhalingsfysiologie, fysiotherapie en osteopaten zijn  van onschatbare waarde om weer een juiste musculaire balans te bereiken. Een multidisciplinaire aanpak is dus van belang voor baby, kind en volwassene. 

In dit online college gaat Nurcan Yilmaz verder in op wat er gebeurt als je afwijkende myofunctionele gewoonten niet op tijd onderkent of aanpakt. Ze gaat in op wat het effect is op het spierstelsel in het gelaat en de gevolgen die daarbij ontstaan ten aanzien prestaties van bijvoorbeeld (top)sporters. Ze vertelt onder andere hoe zij in haar praktijk voor tandheelkunde een intake doen en hoe zij bepaalde problematiek  tackelen. 

Prijs:

 €20,–

Details:

Over de trainer:

Nurcan Yilmaz

Mijn naam is Nurcan Yilmaz. In 2011 studeerde ik af als tandarts. Al snel kwam ik erachter dat ik geen algemeen tandarts wilde blijven maar mezelf verder wilde specialiseren. Om die reden heb ik een opleiding tot reconstructief tandarts gedaan en mag ik mij sinds 2019 op Europees niveau 1 van de 18 reconstructief tandartsen noemen in Nederland en 1 van de 31 officieel erkend restauratief tandartsen in Nederland. De afgelopen 3 jaar heb ik me tevens toegespitst vanuit het reconstructieve gedachtegoed op de topsport. Waarom kan de ene ” top” sporter er meer uithalen dan de ander. Behalve doorzettingsvermogen, mentale weerbaarheid en talent zijn er ontzettend veel factoren die dat bepalen. Een onderdeel daarvan is tandheelkunde.

Onze agenda

Zaterdag 28 oktober / 13:00 – 16:00

basiscursus functioneel trainen

In deze basiscursus leer je hoe je meer spiergroepen tegelijk traint en hoe je tegelijkertijd werkt aan conditie en uithoudingsvermogen. Het doel is daarbij het verbeteren van de mobiliteit, balans en coördinatie. Een verbeterde mobiliteit, balans en coördinatie helpen de kans op blessures of klachten te verkleinen. Maar ook om bestaande blessures of klachten te verminderen én om het bewegen tijdens algemeen dagelijkse activiteiten makkelijker te maken.

Venlo

Zaterdag 16 december | 9:00 – 17:00

Lumbale ‘instabiliteit’ bij (top)sporters

Ervaart jouw patiënt rugpijn voor, tijdens of na het sporten of een beperking in bewegen? Een instabiele wervelkolom kan daarvan de oorzaak zijn. Wil jij weten hoe je de stabiliteit van de lumbale wervelkolom test? Hoe je de voorwaarden (mobiliteit en flexibiliteit) optimaal maakt middels behandeling? En hoe je uiteindelijk de core stability verantwoord kan trainen? Dan is deze cursus interessant voor jou!

Enschede

Donderdag 1 februari | 16:00 – 21:00

Masterclass Voetbaldata, Performance & innovatie

Welkom bij de Masterclass Voetbaldata, Performance & Innovatie! Op donderdag 1 februari 2024 komt deze bijzondere masterclass naar Enschede. Deze unieke gelegenheid brengt de werelden van Performance, fysiotherapie, data en (top)sport samen voor een diepgaand inzicht in de moderne voetbalwereld.

Enschede, Grolsch Veste