
Online college:
Testen en meten bij ‘Return-to-Sport’ na een VKB reconstructie

Het webinar “Return-to-Sport’ na een VKB reconstructie” zit vol met kennis en inzichten die jou helpen om jouw VKB patiënt verantwoord terug te laten keren naar zijn sport. Het biedt inzicht voor het meten en testen zodat je weet hoe en waarom je met testen en meten de behandeling van een VKB revalidatie optimaliseert.
Eén van de eerste vragen die je stelt na een voorste kruisband (VKB) reconstructie is “Wanneer kan ik mijn sport weer gaan hervatten”? Meer dan 90% van de sporters verwacht terug te keren naar de sport na een VKB reconstructie. Maar, terugkeren naar de sport na een VKB reconstructie is makkelijker gezegd dan gedaan. Uit onderzoek blijkt dat slechts 65% van de amateursporters succesvol terugkeert naar het sportniveau van vóór de blessure.
In de praktijk blijkt namelijk dat terugkeren naar de sport een multifactorieel probleem is. Met andere woorden: er blijken verschillende voorwaarden van belang te zijn om succesvol te kunnen terugkeren naar de sport. Dit kunnen zowel fysieke als mentale voorwaarden zijn.
Ook krijgt een relatief groot deel van de jonge sporters een nieuwe VKB blessure. Dit kan oplopen tot wel 20%! Eén van de redenen is dat de afweging of iemand mag terugkeren naar de sport vaak gebaseerd wordt op subjectieve criteria (bijvoorbeeld alleen gebaseerd op revalidatietijd), zonder de objectieve voorwaarden in kaart te brengen.
In deze webinar wordt je stap voor stap meegenomen langs belangrijke aspecten binnen de VKB revalidatie. Hierbij worden steeds praktische voorbeelden gegeven voor het objectiveren van deze belangrijke aspecten.
Na een introductie komen de volgende onderdelen aan bod:
- Bewegingskwaliteit
- Testbatterij
Cursusprijs:
€40,-
Cursusdetails:
- 7 september 2023
- 18:30-19.30 uur
- 2 punten Kwaliteitsregister Fysiotherapie
- Max. 25 deelnemers
- Niveau: Starter en ervaren
- Certificaat: Ja
- Locatie: Online
Over de trainer:

Wouter Welling
Bewegingswetenschapper Wouter Welling (PhD) is gespecialiseerd in het testen en meten van sporters zowel binnen een revalidatiesetting als preventief. Zijn carrière begon in Groningen, waar hij in 2014 zijn mastertitel behaalde aan de Rijksuniversiteit Groningen. In de periode daarna combineerde hij werkzaamheden in een sportpraktijk met het doen van promotieonderzoek, gericht op “return to sports” beslissingen bij patiënten na een voorste kruisband reconstructie. Dit multifactoriële probleem omvat zowel fysieke- als mentale uitdagingen. Dit maakt “return to sports” een zeer uitdagend en veelomvattend onderwerp. Begin 2022 promoveerde hij op dit onderwerp. Tegenwoordig werkt Wouter in Enschede bij Pro-F waar hij probeert de nieuwste wetenschappelijke inzichten te implementeren in de praktijk, om zo de kwaliteit van zorg te verhogen. Dit combineert hij met onderzoeks- en onderwijswerkzaamheden in de regio Twente.