Saxion – Leefstijl

Leefstijl

door Jan Willem Leidekker

5/5

Heeft een gezonde leefstijl jouw interesse en wil je hier je dagelijks werk van maken? De post-hbo leergang Leefstijl leidt je op tot een BLCN-gecertificeerde leefstijlcoach en stoomt je klaar voor de toepassing in de verschillende contexten, zoals de eigen praktijk, een welzijnsorganisatie in de wijk, leefstijlloket of in het bedrijfsleven. De leergang is onderscheidend door de brede kijk op gezondheid en aandacht voor thema’s als persoonlijk-professioneel leiderschap, integraal ondernemerschap, duurzaamheid en technologie.

Wat kun je straks?

Wil jij de toekomstbestendige leefstijldeskundige worden? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. De Leergang Leefstijl bij Saxion leidt op tot BLCN-gecertificeerd leefstijlcoach met specifieke aandacht voor persoonlijk en professioneel leiderschap, integraal denken en werken en het verbinden met jouw (beoogde) werkcontext en relevante netwerk.

Als leefstijlcoach werk je samen met de cliënt, maar ook met andere ‘spelers’ binnen het werkveld, zoals een diëtist, fysiotherapeut en beleidsmedewerkers van gemeentes. Daarom besteden we aandacht aan coachingsvaardigheden, maar ook aan samenwerkings- en netwerkvaardigheden.

Essentieel in de opleiding is je persoonlijke ontwikkeling, want als leefstijlcoach ben jijzelf het medium. Waarin je coacht ga je eerst zelf doorgronden.

Doorlopend kijken we naar de inzet van technologie en hebben we aandacht voor duurzaamheid, zodat jij als leefstijldeskundige leiding geeft aan de behoeften van zorg en welzijn van morgen.

Tenslotte leer jij skills als ondernemer, zodat je jezelf als leefstijlcoach al kunt positioneren en profileren tijdens de opleiding.

Inhoud

In deze multidisciplinaire leergang, doorgrond je het concept positieve gezondheid en leer je kennis en vaardigheden (competenties) die nodig zijn om als eigentijdse leefstijlcoach in de praktijk aan de slag te gaan; zowel individueel als interdisciplinair in jouw (beoogde)werkcontext.

De leergang is verdeeld in drie aansprekende kerntaken:

1. Persoonlijk en professioneel leiderschap:
Werken met jezelf als medium begint bij het ervaringsleren. Dat wil zeggen de behandelde lesstof ervaren, doorvoelen en vertalen naar je gewenste persoonlijke en professionele toekomstige situatie.

2. Leefstijlcoaching:
Je ontwikkelt je in het begeleiden van de coachee naar een gezondere leefstijl. Je leert (communicatieve) vaardigheden en inhoudelijke tools die hiervoor nodig zijn. We nemen je onder andere mee in motiverende gespreksvoering en gedragsverandering, evenals inhoudelijke thema’s zoals voeding, zinvol leven, lekker in je vel zitten, sociale contacten en je grenzen leren kennen.

3. Integraal ondernemen:
Als leefstijldeskundige is het (integraal) samenwerken met andere disciplines voorwaardelijk, gezien de sociale context in combinatie met de verschillende determinanten van gezondheid en welzijn hierom vraagt. Deze context biedt kansen en mogelijkheden voor jou om gezondheid en welzijn op groeps- of afdelingsniveau te bevorderen. Hierbij is kennis van het werkveld en coachende leiderschap van belang om jezelf adequaat te positioneren en te profileren.

De thema’s technologie en duurzaamheid lopen als een rode draad door deze leergang heen. Verder werken we praktijkgericht; je gaat aan de slag met casuïstiek en met het oefenen van gesprekstechnieken. Ook de ondernemende rol komt aan bod, zodat jij know how hebt van het aanjagen van leefstijlactiviteiten of het starten van een eigen onderneming als leefstijlcoach.

Er zijn docenten vanuit diverse disciplines en gastsprekers, ook vanuit de praktijk.

Programma

De leergang daagt je eigen leefstijl uit om een haalbare combinatie te maken met een werkend leven en eventueel gezin.

Het studieprogramma is verdeeld over 18 lesdagen en een afsluitend assessment:

15 febr.
29 febr.
14 mrt.
28 mrt.
11 april
25 april
16 mei
30 mei
13 juni
27 juni
12 sept.
26 sept.
10 okt.
24 okt.
7 nov.
21 nov.
12 dec.
9 jan.
30 jan. assessment

De cursus wordt gegeven door:

  • Jan-Willem Leidekker MSc, docent onderzoeker bij Saxion
  • Anita Simons MSc, docent onderzoeker bij Saxion
  • Sandra Koster PhD, lector Positieve gezondheid bij Saxion
  • Karen Dijkstra PhD, lector Gezondheidsbevordering in de leefomgeving bij Saxion\
  • Meriel Alfrink – Hendriks, sportbeleidsmedewerker en leefstijlcoach in Deventer
  • Inge Out – BLCN bestuurslid, eigenaar van Mijn Leefstijl op Recept Academie
  • En meerdere (gast)docenten.

Achtergrond van deze leergang:

Welvaartsziekten en de daarbij horende zorgvragen en -kosten nemen de laatste jaren fors toe. Het aantal zorgmedewerkers en daarmee het zorgaanbod neemt juist af, net als de beschikbaarheid, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg. Het huidige zorgstelsel wordt op deze manier onhoudbaar. Het is dan ook een ‘must’ om naast de nodige aandacht voor ziekte, ons vooral te richten op gezondheid, gezondheidsbevordering en preventie.

Afronding

Beoordeling

Alle kerntaken worden afgesloten met een toets. De toetsvorm varieert per kerntaak.

  • Kerntaak 1 sluit af met een ontwikkelassessment waarin je je individuele en professionele ontwikkeling laat zien aan de hand van een pitch en een criteriumgericht interview.
  • Kerntaak 2 wordt getoetst middels twee kennistoetsen. Je coachingsvaardigheden worden binnen kerntaak 2 aan de hand van een portfolio assessment aangetoond in de vorm van intercollegiale intervisie.
  • Kerntaak 3 wordt afgerond met een presentatie en verdediging van je ondernemingsplan en de samenwerking als leefstijldeskundige vanuit de eigen context.

Certificering

Na deze leergang ben je een BLCN (Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland)-gecertificeerd leefstijlcoach. Hiermee kun je direct aan de slag als leefstijlcoach. 

Vereiste voor inschrijving in het BLCN-register is een hbo- of wo-diploma en diploma van deze leergang.

Om als leefstijlcoach een Gecombineerde Leefstijlinterventie aan te kunnen bieden, dien je eerst een startscholing te volgen bij een GLI-eigenaar. Dit kan ook al tijdens je opleiding.

Praktische informatie

Lesdagen en locaties

De lesdagen zijn op donderdag. De leslocatie is Saxion Enschede. Gedurende een jaar zijn er gemiddeld twee lesdagen per maand. Een lesdag is van 9.00 – 16.30 uur en heeft zes effectieve lesuren. De schoolvakanties zijn altijd lesvrij.

 

 

Prijs:

€4.700,- (exl boeken)

Details:

Onze agenda

15, 29 januari & 12 februari Nieuwegein of 22 maart, 5 & 19 april | 9.00 – 17.00

saxion – schoudercombi

Veel Nederlanders hebben weleens last van de schouder. Soms gaan die klachten vanzelf over, maar lang niet altijd. En dat is vervelend. Door je te specialiseren in schouderklachten kun jij deze groep patiënten nóg beter behandelen. De cursus Schoudercombi wordt door regionale schoudernetwerken vaak als gemeenschappelijke entreecursus gekozen. Het doel is fysiotherapeuten bijscholen en zorgen dat ze op gelijk niveau werken.

Enschede of extern

Donderdag 1 februari | 16:00 – 21:00

Masterclass Voetbaldata, Performance & innovatie

Welkom bij de Masterclass Voetbaldata, Performance & Innovatie! Op donderdag 1 februari 2024 komt deze bijzondere masterclass naar Enschede. Deze unieke gelegenheid brengt de werelden van Performance, fysiotherapie, data en (top)sport samen voor een diepgaand inzicht in de moderne voetbalwereld.

Enschede, Grolsch Veste

Zaterdag 10 februari | 09:00 – 17:00

velocity based trainen

Na een korte introductie van het concept, de onderliggende theorieën en fundamenten bespreken we stap voor stap hoe VBT kan worden ingepast in een multi-dimensionele benadering van programma ontwikkeling, training en revalidatie. Daarbij ligt de nadruk zowel op het diagnostische proces (meten) als op de interventiefase (trainen). Beide processen worden op die manier in elkaars verlengde aangeboden. Na afloop van de cursus kun je VBT meteen toepassen in je eigen praktijk/context.

Enschede