TOGETHER MORE IMPACT

Velocity Based Training

Velocity Based Training

door Jeroen Rietvelt

5/5

Over de cursus:

Tijdens deze opleidingsdag maak je kennis met Velocity Based Training (VBT), een nieuwe trainingsmethode binnen de kracht- en revalidatietraining.

Na een korte introductie van het concept, de onderliggende theorieën en fundamenten bespreken we stap voor stap hoe VBT kan worden ingepast in een multi-dimensionele benadering van programma ontwikkeling, training en revalidatie. Daarbij ligt de nadruk zowel op het diagnostische proces (meten) als op de interventiefase (trainen). Beide processen worden op die manier in elkaars verlengde aangeboden. Na afloop van de cursus kun je VBT meteen toepassen in je eigen praktijk/context.

Vanuit de theorie staan we stil bij de verschillende “strength qualities” en hoe je deze via VBT duidelijk in kaart kunt brengen. We omschrijven de verschillende parameters die binnen VBT gebruikt worden. Uiteraard ga je aan de slag met het toepassen van VBT in een revalidatietraject en/of periodiseringsplan.

In het praktische deel ga je aan de slag met het opstellen van een Load Velocity Profiel, het toepassen van VBT-trainingszones en het trainen van strength qualities. Daarnaast gaan we bezig met het inzetten van concrete interventies en trainingen naar aanleiding van analyse en interpretatie van data, testen en trainingen. 

Na de cursus kun je:

  • Uitleggen op welke manieren snelheid gemeten kan worden tijdens weerstandstraining.
  • Uitleggen welke variabelen er gemeten worden met VBT 
  • Uitleggen naar welke variabelen er specifiek gekeken kan worden bij verschillende oefeningen en doelstellingen.
  • De relatie tussen weerstand (load) en snelheid uitleggen.
  • VBT toepassen als diagnostiek waarbij een Load Velocity Profiel (LVP) opgesteld en geanalyseerd wordt.
  • VBT toepassen als interventiemiddel waarbij VBT gebruikt wordt ter verbetering van het trainings- en/of revalidatieproces. 
  • VBT-trainingszones toepassen waarbij onderbouwing vanuit de inspannings- en spierfysiologie plaats vindt.
  • Snelheid gebruiken om coaching en techniek van en bewegingsintentie bij de patiënt/atleet te verbeteren.

Prijs:

€310,- incl. lunch

Details:

Over de trainer:

Jeroen Rietvelt MSc

Jeroen is MSc in de bewegings-wetenschappen, CSCS & ASCA level 2 gecertificeerde coach én EXOS geaccrediteerde Performance Specialist. Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring in de Topsport, bij onder andeere NOC*NSF, TeamNL en Japan Skating Federation. Daarnaast is hij inspanningsfysioloog en strenght en conditioning coach. Tegenwoordig verdeelt hij zijn werkzaamheden tussen het coachen van atleten enerzijds en het geven van cursussen anderzijds. Alsof dat nog niet genoeg is, is hij ook nog eens kerndocent aan de masteropleiding Sportfysiotherapie van Hogeschool Utrecht.  

Onze agenda

Zaterdag 28 oktober / 13:00 – 16:00

basiscursus functioneel trainen

In deze basiscursus leer je hoe je meer spiergroepen tegelijk traint en hoe je tegelijkertijd werkt aan conditie en uithoudingsvermogen. Het doel is daarbij het verbeteren van de mobiliteit, balans en coördinatie. Een verbeterde mobiliteit, balans en coördinatie helpen de kans op blessures of klachten te verkleinen. Maar ook om bestaande blessures of klachten te verminderen én om het bewegen tijdens algemeen dagelijkse activiteiten makkelijker te maken.

Venlo

Zaterdag 16 december | 9:00 – 17:00

Lumbale ‘instabiliteit’ bij (top)sporters

Ervaart jouw patiënt rugpijn voor, tijdens of na het sporten of een beperking in bewegen? Een instabiele wervelkolom kan daarvan de oorzaak zijn. Wil jij weten hoe je de stabiliteit van de lumbale wervelkolom test? Hoe je de voorwaarden (mobiliteit en flexibiliteit) optimaal maakt middels behandeling? En hoe je uiteindelijk de core stability verantwoord kan trainen? Dan is deze cursus interessant voor jou!

Enschede

Donderdag 1 februari | 16:00 – 21:00

Masterclass Voetbaldata, Performance & innovatie

Welkom bij de Masterclass Voetbaldata, Performance & Innovatie! Op donderdag 1 februari 2024 komt deze bijzondere masterclass naar Enschede. Deze unieke gelegenheid brengt de werelden van Performance, fysiotherapie, data en (top)sport samen voor een diepgaand inzicht in de moderne voetbalwereld.

Enschede, Grolsch Veste