Fascia: fysiologisch en pathologisch

Door Lars Schulten

5/5

 

Sinds de jaren ’90 is er steeds meer onderzoek en aandacht voor fascia. Het fasciale (bindweefsel) systeem is een belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam en heeft invloed op het bewegen en het uitvoeren van oefeningen. Beperkingen in het fasciale systeem kunnen ervoor zorgen dat er een verminderde bewegelijkheid ontstaat in het bewegingsapparaat. Dat kan op zijn beurt weer nadelig zijn voor de bewegingsmogelijkheden.

Maar wat is het faciale systeem nou eigenlijk en hoe kan je dit beïnvloeden als fysiotherapeut? In de workshop “fascia” bespreken we de invloed van de fascia op het lichaam en training. Daarnaast worden er praktische onderzoeks- en behandeltechnieken, zowel hands-on als hands-off besproken. In de tweede bijeenkomst leggen we de focus op postoperatieve bewegingsbeperkingen door littekenweefsel. 

Wat leer je:

  1. Definitie en leermodel van fascia
  2. Fysiologie en pathologie van fascia
  3. Onderzoek van fascia
  4. Myofasciale sturingsproblemen verbeteren door gebruik van hands-on en hands-off behandelingen. 
  5. Opbouw van postoperatieve behandelingen ter verbetering van de mobiliteit van littekenweefsel. 

Cursusprijs:

€90,00

Leden SV. Tabula Rasa ontvangen €30,00 cashback! 

Cursusdetails:

Over de trainer:

Ik ben Lars Schulten fysiotherapeut en osteopaat in opleiding. Ik werk bij TalentNED met talentvolle sporters in mountainbike, schaatsen en wielrennen. Daarnaast begeleid ik individuele topsporters en/of teams waardoor ik een gevarieerd spectrum aan sporters behandel. Ik ben gespecialiseerd in fasciale behandelingen, ketenproblematieken en de samenhang tussen viscerale problemen en de invloed hiervan op het bewegingsapparaat en prestaties.