TOGETHER MORE IMPACT

Workshop Fascia: Fysiologisch en pathologisch

Fascia: fysiologisch en pathologisch

Door Lars Schulten

5/5

Sinds de jaren ’90 is er steeds meer onderzoek en aandacht voor fascia. Het fasciale (bindweefsel) systeem is een belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam en heeft invloed op het bewegen en het uitvoeren van oefeningen. Beperkingen in het fasciale systeem kunnen ervoor zorgen dat er een verminderde bewegelijkheid ontstaat in het bewegingsapparaat. Dat kan op zijn beurt weer nadelig zijn voor de bewegingsmogelijkheden.

Maar wat is het faciale systeem nou eigenlijk en hoe kan je dit beïnvloeden als fysiotherapeut? In de workshop “fascia” bespreken we de invloed van de fascia op het lichaam en training. Daarnaast worden er praktische onderzoeks- en behandeltechnieken, zowel hands-on als hands-off besproken. In de tweede bijeenkomst leggen we de focus op postoperatieve bewegingsbeperkingen door littekenweefsel. 

Wat leer je:

  1. Definitie en leermodel van fascia
  2. Fysiologie en pathologie van fascia
  3. Onderzoek van fascia
  4. Myofasciale sturingsproblemen verbeteren door gebruik van hands-on en hands-off behandelingen. 
  5. Opbouw van postoperatieve behandelingen ter verbetering van de mobiliteit van littekenweefsel. 

Prijs:

€50,-

Details:

Over de trainer:

Ik ben Lars Schulten fysiotherapeut en osteopaat in opleiding. Ik werk bij TalentNED met talentvolle sporters in mountainbike, schaatsen en wielrennen. Daarnaast begeleid ik individuele topsporters en/of teams waardoor ik een gevarieerd spectrum aan sporters behandel. Ik ben gespecialiseerd in fasciale behandelingen, ketenproblematieken en de samenhang tussen viscerale problemen en de invloed hiervan op het bewegingsapparaat en prestaties.

Onze agenda

Zaterdag 28 oktober / 13:00 – 16:00

basiscursus functioneel trainen

In deze basiscursus leer je hoe je meer spiergroepen tegelijk traint en hoe je tegelijkertijd werkt aan conditie en uithoudingsvermogen. Het doel is daarbij het verbeteren van de mobiliteit, balans en coördinatie. Een verbeterde mobiliteit, balans en coördinatie helpen de kans op blessures of klachten te verkleinen. Maar ook om bestaande blessures of klachten te verminderen én om het bewegen tijdens algemeen dagelijkse activiteiten makkelijker te maken.

Venlo

Zaterdag 16 december | 9:00 – 17:00

Lumbale ‘instabiliteit’ bij (top)sporters

Ervaart jouw patiënt rugpijn voor, tijdens of na het sporten of een beperking in bewegen? Een instabiele wervelkolom kan daarvan de oorzaak zijn. Wil jij weten hoe je de stabiliteit van de lumbale wervelkolom test? Hoe je de voorwaarden (mobiliteit en flexibiliteit) optimaal maakt middels behandeling? En hoe je uiteindelijk de core stability verantwoord kan trainen? Dan is deze cursus interessant voor jou!

Enschede

Donderdag 1 februari | 16:00 – 21:00

Masterclass Voetbaldata, Performance & innovatie

Welkom bij de Masterclass Voetbaldata, Performance & Innovatie! Op donderdag 1 februari 2024 komt deze bijzondere masterclass naar Enschede. Deze unieke gelegenheid brengt de werelden van Performance, fysiotherapie, data en (top)sport samen voor een diepgaand inzicht in de moderne voetbalwereld.

Enschede, Grolsch Veste